celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 8 Nisan 2021 66 Görüntüleme

IMF: Mali görünüme ilişkin belirsizlik yüksek

Uluslararası Para Fonu (IMF), Mali İzleme Raporu’nun Nisan 2021 sayısını “Adil Aşı” başlığıyla yayınladı.

IMF, yayınladığı raporda mali görünüme ilişkin belirsizliğin alışılmadık derecede yüksek olduğunu belirterek, koronavirüs salgını ne kadar uzun sürerse, kamu maliyesi için zorluğun da o kadar büyük olacağını bildirdi.

AŞILAMA HIZI ÜLKELERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Koronovirüse karşı aşılama yarışının devam ettiğine ancak aşılama hızının ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğine işaret edilen raporda, çoğu kişinin aşıya erişimi olmadığına dikkat çekildi.

Raporda, salgın küresel olarak kontrol altına alınana kadar, maliye politikasının esnek kalması, sağlık hizmetleri sistemlerini, hane halklarını, işletmeleri ve ekonomik toparlanmayı desteklemesi gerektiği vurgulandı.

DÜNYA GENELİNDE KAMU BORCUNUN GSYH’YE ORANI 2020’DE YÜZDE 97’YE ULAŞTI

Raporda, bütçe açıklarının GSYH’ye oranının gelişmiş ekonomiler için yüzde 11,7’ye, yükselen piyasa ekonomileri için yüzde 9,8’e ve düşük gelirli gelişmekte olan ekonomiler için yüzde 5,5’e ulaştığı kaydedildi. Salgına yönelik desteğin süresi dolduğu veya azaldığında, gelirler bir şekilde toparlandığında ve işsizlik düştükçe 2021’de mali açıkların çoğu ülkede azalmasının beklendiği belirtilen raporda, dünya genelinde ortalama kamu borcunun ise 2020’de GSYH’nin yüzde 97’sine ulaştığı ve 2021’de GSYH’nin yaklaşık yüzde 99’u civarında dengelenmesinin beklendiği aktarıldı.

“YATIRIMLAR ARTIKÇA MALİ AÇIKLAR KÜÇÜLECEK”

Raporda, orta vadede, toparlanma hızının artması ve mali ayarlamaların yeniden yapılmaya başlamasıyla tüm gelir gruplarında mali açıkların küçüleceğinin tahmin edildiği ifade edildi.

Çoğu ülkede kamu borcunun GSYH’ye oranının istikrar kazanacağı ya da düşeceğinin tahmin edildiği aktarılan raporda, “Mali görünüme ilişkin belirsizlik alışılmadık derecede yüksek.” değerlendirmesinde bulunuldu.

“SALGIN NE KADAR UZUN SÜRERSE, KAMU MALİYESİ İÇİN ZORLUK O KADAR BÜYÜK OLUR”

IMF’nin raporunda, “Genel olarak, salgın ne kadar uzun sürerse, kamu maliyesi için zorluk o kadar büyük olur.” değerlendirmesine yer verildi.

“KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ UYGUN MALİYETLİ AŞILAMAYI HIZLANDIRACAK ŞEKİLDE ARTIRILMALI”

Raporda, küresel iş birliğinin, salgını, özellikle tüm ülkelerde uygun maliyetle aşılamayı hızlandıracak şekilde artırılması gerektiğinin altı çizildi.

Önlemlerin ülkelerin idari kapasitesine göre uyarlanması gerektiği vurgulanan raporda, “Düşük faiz ortamı göz önüne alındığında, mali alana sahip ülkelerin senkronize bir yeşil kamu yatırımı hamlesi küresel büyümeyi destekleyebilir.” ifadesi kullanıldı.

YENİ VERGİ REFORMLARI

Raporda, özellikle toparlanma ivme kazandıkça, yerel ve uluslararası vergi reformları gerekli olduğu kaydedildi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.