celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Sağlık 7 Mayıs 2021 46 Görüntüleme

Sağlıklı bir omurga için 10 etkili ipucu

Sağlıklı ve esnek bir omurga, sırt ve boyun ağrılarını tamamen önleyebilir. Sırt ve boyun ağrıları dünya çapında en çok şikayet edilen sorunlardan biridir. Ancak iyi haber şu ki, omurganızın gücünü ve esnekliğini artırmak ve boyun ve sırt ağrılarını önlemek ve hafifletmek için yapabileceğiniz birçok şey var.

Her gün sırt ağrısı çeken milyonlarca insan vardır ve bu her bireyin yaşam kalitesini etkiler. Birçok kişi sırt ağrısından muzdariptir ve ağrının nereden kaynaklandığını bilemez.

Sırt ağrısını önlemek için hiçbir şey sağlıklı bir omurgaya sahip olmaktan daha fazla yardımcı olamaz. Ek olarak, sağlıklı bir omurgaya sahip olmak, gelecekte sırt ağrısı yaşama olasılığını azaltmaya da yardımcı olacaktır.

İşte omurganızı sağlıklı tutmak için izleyebileceğiniz, 10 etkili ipucu.

EGZERSİZ DÜZENİNİZİ İNCELEYİN

İyi bir egzersiz düzeni, sağlıklı bir omurga oluşturmaya yardımcı olur. Ve omurganız yaralandıysa, egzersiz, yaralarınızı iyileştirmeye de yardımcı olabilir.

Sağlıklı bir omurga için karmaşık bir egzersiz planına sahip yıldız bir sporcu olmanıza gerek yok. Sırtınızı ve çeşitli kaslarınızı güçlendiren ve geren basit bir egzersiz rutini yeterli olacaktır.

Bu basit egzersizler, besinleri yumuşak dokularınıza ve omurga disklerinize yönlendirmenize ve omurga disklerinizi, kaslarınızı, eklemlerinizi ve bağlarınızı sağlıklı tutmanıza yardımcı olacaktır. Germe ve güçlendirme de omurga yaralanmalarının daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabilir.

DURUŞUNUZU KONTROL EDİN

İşteyken veya evde kanepede otururken kendinizi kamburlaşırken mi yakaladınız? Pek çok insan kötü bir duruşa sahiptir ve bunun farkında bile değildir.

Bir omurga fotoğrafına bakarsanız, omurganın doğal eğriler oluşturduğunu görebilirsiniz. Ve oturma pozisyonunuzun bu eğrileri desteklemesi önemlidir. Duruşunuz omurganızın doğal eğriliğine karşı koyduğunda, omurganızdaki hassas sinirlere zarar verebilirsiniz.

İlk olarak, birkaç dakika da olsa, her fırsatta gerinin ve yürüyün. Omurganızı ergonomik olarak desteklemek için masanızın ve ofis koltuğunuzun hizalandığından emin olun.

DÜZENLİ YÜRÜYÜŞ YAPIN

Düzenli bir yürüyüş çeşitli avantajlar sağlar. Yürümek vücudunuzu güçlendirir, omurganızı besler ve vücudunuzu dik pozisyonda tutar. Aynı zamanda esnekliği artırır ve kemik yapısını sağlamlaştırır.

Düzenli yürüyüşe başlamadan önce doktorunuza görünün; yürüyüşe ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini size bildirecektir. Omurganıza baskı yapmayı en aza indirmek için doğru ayakkabılar kullanın.

AĞRINIZI ISI TERAPİSİYLE RAHATLATIN

Isı kasları rahatlatır. Ancak kaslarınıza ısı uyguladığınızda, aynı zamanda kan akışının hızlanmasını da teşvik etmiş olursunuz. Bu, kaslarınıza omurganızın ihtiyaç duyduğu temel besinleri sağlamaya yardımcı olur.

Isı tedavisi, omurganızın yakınındaki eklem ve kaslardan gelen ağrıyı azaltır. Aynı zamanda kas spazmlarını hafiflettiği de bilinmektedir. Piyasada bulabileceğiniz birçok ısı tedavisi ürünü bulunmaktadır. Birkaç saat içinde iletilen düşük, tutarlı ısı sağlayan bir ısıtma yastığı veya ısı sargısı deneyin. Diğer ısı tedavisi seçenekleri arasında sıcak su şişeleri, ılık banyolar ve ılık jel paketleri bulunur.

DOĞRU ŞEKİLDE UYUYUN

Doğru omurga sağlığı için en iyi sonuçları elde etmek için vücudunuza uygun bir uyku düzeni tasarlayın.

Boynunuzun doğal kıvrımını destekleyen bir yastık alın. Herkesinki farklıdır. Yani bir kişi için işe yarayan bir yastık bir başkası için işe yaramayabilir. Uyuduğunuz pozisyon da, ihtiyacınız olan uyku yastığını etkiler.

Başınızın ve boynunuzun omuzlarınızın ortasında düzgün bir şekilde konumlanmasını sağlayan bir yastık bulmaya çalışın. Omuzlarınızın yüksekliği ve genişliği satın almanız gereken doğru yastığı belirler. Örneğin, geniş omuzlu bir kişi daha kalın bir yastık tercih edecektir.

Yan tarafınızda uyuyorsanız, boynunuzun ve başınızın omuzlarınızın ortasında olmasını sağlamak için daha kalın bir yastık kullanın. Ayrıca, omurganızın alt kısmındaki baskıyı azaltmak için bacaklarınızın arasına bir yastık koymayı düşünün.

Sırt üstü uyuyorsanız, orta kalınlıkta veya düz bir yastık kullanın, böylece boynunuz çok yüksekte durmaz. Ayrıca, belinizin normal eğriliğini korumaya yardımcı olmak için dizlerinizin altına bir yastık yerleştirin.

Genel bir kural olarak, karnınız üzerinde uyumaktan veya fetal pozisyonda çok fazla kıvrılmaktan kaçının, çünkü bu pozisyonlar sırtınızı yaralanma ve ağrıya daha duyarlı hale getirebilir.

AĞIR KALDIRIRKEN DİKKAT EDİN

Ağır eşyaları uygunsuz bir şekilde kaldırmak, bel kaslarınızı tehlikeye atabilir ve sırt yaralanmasına neden olabilir ve ağrılı kas gerilmelerine neden olabilir.

Vücudunuz düzgün bir şekilde konumlandırılmadığında, omurga ekleminizi kilitleyebilir veya ağır bir şeyi kaldırırken omurga disklerinizi yırtabilirsiniz. Ağır bir nesneyi kaldırdığınızda, karın kaslarınıza güvenin ve göğsünüzü öne doğru koyun. Bu kolay ipucu, omurganızda büyük ağrıya neden olabilecek bir kası çekmenizi önleyecektir.

DOĞRU BESLENİN

diyetiniz, omurganızın sağlığının korunmasında önemli bir rol oynar. Diyetinizi çoğunlukla doğada bulabileceğiniz yiyeceklerle sınırlamayı deneyin. antioksidanlar ve antienflamatuvar maddeler açısından zengin sebzeler, meyveler, kepekli tahıllar ve baklagiller tüketin.

Ayrıca özellikle kalsiyum açısından zengin yiyecekler yemek, osteoporoz ve osteoartrit gibi omurga problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.

İşlenmiş yiyecekleri ortadan kaldırmaya çalışın ve sağlıksız tatlıları ara sıra ile sınırladığınızdan emin olun. Sağlıklı bir diyet izlemeniz, zamanla sağlıklı kilonuzu korumanıza, omurganızdaki baskıyı azaltmanıza ve sırt ağrısını en aza indirmenize yardımcı olabilir.

SUSUZ KALMAYIN

Yumuşak doku elastikiyetini korumak ve sağlıklı eklemlere sahip olmak için susuz kalmamak son derece önemlidir. Omurgalarınız arasındaki diskler, omurganızın ve vücudunuzun ağırlığını desteklemek için uygun su miktarına ihtiyaç duyar. Susuz kalmak, disklerinizin aşınmasına ve yıpranmasına yol açarak sizi disk yaralanmalarına daha yatkın hale getirebilir.

TELEFONUNUZA DİKKAT EDİN

Birçok insan akıllı telefonlarıyla her gün saatler harcıyor. Başınızı uzun süre öne eğmek, boynunuza ve omuzlarınıza aşırı baskı uygular. O kadar yaygındır ki artık ‘cep boyun hastalığı’ olarak literatüre girmiştir. Telefonla ilgilenirken başınızın uzun süre 30-60 derecelik bir açıyla durması, boynunuzun ağırlığını kaldırmaya çalışırken boynunuza şiddetli bir baskı uygulamasına neden olur. Başınızı ne kadar öne doğru eğerseniz, gerginlik o kadar artar. Bu, boynunuzda ve omurganızda uzun vadeli hasara yol açabilir. Başınızın öne eğimini azaltmak için telefonunuzu göz seviyenize getirmeyi deneyin.

BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Sürekli ağrı hissediyorsanız ve bunu kendi başınıza gideremiyorsanız, bir omurga uzmanına görünmeniz akıllıca olacaktır. Omurga sorunları hafife alınmamalıdır. Vücudunuzun size ne söylediğini dinleyin ve durumunuza uygun tedavi seçeneklerini araştırmak için bir omurga doktoruyla iletişime geçin.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.