celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 13 Şubat 2022 18 Görüntüleme

Altın plan! 60 milyar liralık 3 destek paketi

EKONOMİ SERVİSİ – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olarak 4 ayaklı inşa edilen Türkiye Ekonomi Modeli’nin 60 milyar liralık 3 paketle destekleneceğini açıkladı. Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Bakan Nureddin Nebati, söz konusu 3 paketi ‘yatırım, ‘ihracat’, ‘işletme harcamaları’ destek paketleri olarak sıraladı. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 60 milyar liralık kefalet hacmi oluşturulacağını belirten Nebati, şu bilgileri verdi:

“Yatırım destek paketi 25 milyar TL’lik bir paket. Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem. Azami 96 ay vade olacak. Faiz oranı 0-24 ay için TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için TLREF artı yüzde 2 olacak. Yatırıma bağlı işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışı şirketlere verilecek. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten sektör firmalarına 1.25 kat kefalet limiti. Her bir KOBİ için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak. Özel bankalara çağrım, lütfen bu işin siz de kolaylaştırıcısı olun. Bu işin sıkı takipçisi olacağız. 25 milyar liralık ihracat destek paketinde azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 18 ay vade olacak. Faiz oranı TLREF artı yüzde 1 olacak.”

KGF kredilerinin amaç dışı kullanımının önleneceğini vurgulayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Harcamaların fatura ve sözleşme ile belgelendirilmesi zorunluluğu getirildi. İşletme sermayesi ihtiyaçları için yalnızca kartlı kullanım şartı bulunmakta. Nakit kredi kullanımı yüzde 10 ile sınırlı tutulacak. Refinansman amacıyla kullanım yasaklandı” dedi.

1500 KUYUMCU 

Bakan Nebati, yastık altı altının finansal sisteme kazandırılmasını öngören çalışmaya ilişkin şunları söyledi:

“Bugüne kadar yastık altı altının ekonomiye kazandırılması bütüncül bir çalışma olmadan, paydaşlarla yürütülüyordu. Bu konuda yol alınamadı. Fiziki altın tasarrufları kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme sokulacak. Talep etmeleri halinde altınlarını fiziki olarak alabilecekler. Fiziki altın teslimat noktaları bankalar, platformlar ve kuyumcular olacak. 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere 1500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. Yıl sonuna kadar 10 bin kuyumcu sisteme girecek. Vatandaş ziynet altınlarını teslim edecek. Bu işleyişte en önemli paydaşlar katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları olacak. Bankaların her ilde bir şubesi mutlak suretle kuyumcu işleyişini de gösterecek.”

‘BİRLİKTEN BEREKETE’

Enflasyonla ilgili bir mobil uygulama başlatılacağını belirten Nebati, şöyle dedi: “Vatandaşlar en ucuz nereden ürün alabileceğini görecek. Uygulama 1 Mart’ta kullanıma sunulacak. Vatandaşın ‘Birlikten Berekete’ programına destek olan tüm işyerlerini ve ürünleri anlık takip edebildiği mobil bir indirim kataloğu olacak. ‘Enflasyonla mücadele timi’ ile fahiş fiyatlarla mücadele edeceğiz, en sert tedbirleri alacağız. 20 Aralık 2021 öncesi kur beklentisine göre oluşturulmuş fiyatları, güncel kura göre yansıtmayan ve kur etkisi olmamasına rağmen fiyatları yükselten işletmelere müsaade etmeyeceğiz.”

TEMEL GIDADA KDV %1’E İNİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıya Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, “Konuşmama başlarken mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarının tespitine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına ilişkin kararın yürürlüğe konulmasına 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 28. Maddesi gereğince karar verilmiştir. Ben de şu anda imzamı atıyorum” dedi. Erdoğan şöyle konuştu:

“KDV sistemini sadeleştirme programı kapsamında temel gıda ürününde yüzde 8 olan KDV’yi yüzde 1’e indiriyoruz. Et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel ürünlerindeki KDV’yi yüzde 1’e indiren resmi kararı, yarın (bugün) Resmi Gazete’de yayımlıyoruz. Milletimizi enflasyona ezdirmemek için elimizden ne gerekiyorsa yapıyoruz. Yapmaya devam edeceğiz. Bu indirim gıda ürünlerinde yüzde 7 indirim demektedir. Bu bizim hükümet olarak attığımız adımdır. Gıda sektöründe de aynı oranda fedakarlık talep ediyoruz. Gıda ürünlerinde pazartesi gününden itibaren toplamda yüzde 7’lik indirim yapılmasını milletimiz adına bekliyoruz. İndirimi pazartesi gününden itibaren doğrudan vatandaşlarımıza yansıtacak bir yaklaşım görmek istiyoruz.”

Bir denetim seferberliği başlatılacağını da duyuran Erdoğan, “İlgili bakanlıklarımız, fiyatları makul izahı olmayan şekilde artırılmış ürünlerle mücadele edecekler. Yeniden tek haneli enflasyona geçeceğiz” dedi.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.