celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 1 Ocak 2024 24 Görüntüleme

‘Kimyada ithal bağımlılığını azaltan yatırımlar desteklenmeli’

2024’te enflasyonla mücadelenin iç pazarda küçülmeye yol açabileceğini belirten Pelister, bu nedenle kısa vadede dış pazarları çeşitlendirmeye, orta ve uzun vadede ise katma değerli yatırımları artırmaya odaklanacaklarını söyledi. Pelister şöyle konuştu:

“Önümüzdeki yıl en önemli gündem maddelerimizden biri yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik. Bu konuda hazırladığımız “Kimya Sektöründe Sürdürülebilirlik Eylem Planı” raporumuz ile firmalarımıza yol gösteriyoruz. Önümüzde uzun bir yol var ve daha fazla vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerekiyor. Devletimizin de bu konuda firmalarımızı desteklemesi bu konuda yatırım yapacaklara özel teşvikler sağlanması büyük önem taşıyor. Döngüsel ekonominin yine sürdürülebilirlik kapsamında ele alınması gerekiyor. Bununla birlikte sürdürülebilirlik temelinde, 2030 vizyonumuz kapsamında, yepyeni bir kimya ekosistemi kurmak için hayata geçirdiğimiz ve Türkiye’de bir ilk olacak Kimya Teknoloji Merkezi’mizi 2024’ün ilk yarısında faaliyete geçirmek üzere son hazırlıklarımızı tamamlıyoruz.”

35 milyar dolarlık hedef

Kimya sanayiinde katma değeri yüksek, orta ve yüksek teknoloji ile üretilen, stratejik önemi haiz ürünlerin üretiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Pelister şunları söyledi:

“Kimya sanayiinin ihtiyaç duyduğu, ithal bağımlılığının azaltılmasına yönelik kamu yararına büyük ölçekli yatırımların yapılması desteklenmeli. Bu noktada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın koordinasyonunda TÜBİTAK ve KOSGEB iş birliği ile yürütülen Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında sektörümüze öncelik verilmesi memnuniyet verici. Bu desteklerin artmasını ve sanayicilerimizin, ihracatçılarımızın yararlanmasını bekliyoruz.”

Adil Pelister, 2024’te ülke ihracatından yüzde 13 pay alıp 35 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı amaçladıklarını bildirdi.

Etiketler:

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.