celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 17 Aralık 2022 9 Görüntüleme

Asgari ücrette gözler üçüncü toplantıda! İlk rakam gelir mi?

Milliyet.com.tr/ÖZEL Milyonlarca çalışan, asgari ücretin yeni yılda kaç lira olacağını büyük bir merakla bekliyor. Görüşmelerde ikinci tur geride kaldı. Son toplantıda ekonomik veriler değerlendirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci görüşmesi sonrasında da bir rakam ortaya çıkmadı.

Şimdi sıra Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısında. 20 Aralık Salı günü yapılacak görüşmede yeni asgari ücretin belirlenebileceği ifade ediliyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bir önceki asgari ücret belirlemesi haziran sonu itibarıyla yapılmıştı. O dönemki enflasyonist koşullar dikkate alındığında bir an önce bu karar oy birliği ile alınmıştı. Bu toplantıda da yine alınacağını öngörüyorduk ancak bir önceki toplantıda rakamların konuşulmadığından bahsedildi.

‘BİR AN ÖNCE BELİRLENEREK GÜNDEMDEN ÇIKARILMALI’

Ben yine işçi ve işveren tarafının iyimserliğini koruduğunu ve oy birliği ile karar almak istediklerini bunun bir an önce belirlenerek gündemden çıkarılması gerektiğini düşünüyorum.

Bu sebeple her ne kadar önceki toplantılarda rakam konuşulmasa da kamuoyu rakamları kendi arasında tartıştı. Çalışma Bakanlığı’nın anketi var, orada işverenler 7 bin TL, asgari ücretliler 7 bin 630 TL, kamuoyu ise 7 bin 845 TL’ye işaret etti.

‘PAZARLIĞA YÜZDE 45’LİK BİR ARTIŞLA BAŞLANACAK’

TÜRK İŞ Başkanı Ergün Atalay da 7 bin 785 TL’den aşağısı için masaya oturmayız dedi. Aslında pazarlığa yüzde 45’lik bir artışla başlayacağını öngörüyoruz.

‘ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDAN KARAR ÇIKAR MI?

Her ne kadar daha fazla 10-11-12 bin tutarlarında açıklamalar olsa dahi bunların gerçeği yansıtmadığından bahsetmiştik. Tüm bunları birlikte değerlendirdiğimizde ben 20 Aralık’ta çok aksi bir durum olmazsa karar verilebileceğini düşünüyorum.

Çünkü sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan dönüşünde gazetecilere verdiği demecinde aralık ayında hem EYT’yi hem asgari ücreti gündemden çıkaracaklarından bahsetti. 3. toplantıda oy birliği ile olabileceğini düşünüyorum ancak 3. toplantıda sayın Bakan Bilgin’in toplantıya katılmayabileceğinden bahsedildi.

Eğer Bakan Bilgin toplantıya katılmayacaksa ben rakamın netleşeceğini düşünmüyorum. Eğer toplantıya katılacaksa rakam verilebilir.

‘ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDAN NE RAKAM ÇIKAR’

Sayın Ergün Atalay, 7 bin 785 TL çizgimiz demişti. Zaten genel enflasyonist durumda bunun altında rakamın çıkacağına ihtimal vermiyorum ama göstergeler 8 bin TL psikolojik sınırın aşılacağını işaret ediyor. 8 bin lira ile 8 bin 250 TL arasında bir rakam belirlenecektir diye düşünüyorum.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.