celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 29 Eylül 2023 13 Görüntüleme

Bakan Kacır: Pek çok markanın Türkiye’de yatırım kararlarını ilan ettiğini duyacağız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın açıklamaları şu şekilde: Bugüne kadar Türkiye’de düzenlediğimiz 8. toplamda Bakü ile beraber 9. TEKNOFEST’teyiz. Biz 3 büyükşehirde 3 TEKNOFEST düzenleyeceğiz diye söz vermiştik. İzmir de olmak, İstiklal şehrimizde olmak demek. Biz İzmir’in tam bağımsız Türkiye hamlesine, milli teknoloji hamlesine sahip çıkacağını biliyorduk, İzmir’de bizi mahçup etmedi.

Türkiye bütün bunları başarırken aynı zamanda küresel düzeyde pek çok alanda iddialı bir üretim üssü. Biz şunu görüyoruz ki özellikle geçtiğimiz aylarda gerçekleşen seçimlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın elde ettiği zafer neticesinde ortaya çıkan siyasi ve ekomonik istikrar tablosu küresel düzeyde yatırımcıların ilgisini çekiyor. Biz tüm muhataplarımızı Türkiye’de yatırıma davet ediyoruz ve Türkiye’nin teknolojik kabiliyetlerini onlarla paylaşıyoruz.

‘İLK TÜRK VATANDAŞINI UZAYA SPACEX ARAÇLARIYLA GÖNDERECEĞİZ’

Geçtiğimiz hafta sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Birleşmiş Milletler Genel Kurulu üyesiyle, New York’taydık, Türkevi’ndeydik. New York’ta sayın Cumhurbaşkanımız çok sayıda devlet başkanı ile görüşme yaptı. Aynı zamanda pek çok farklı platformda iş insanlarıyla, yatırımcılarla buluştu. Yapılan önemli görüşmelerden birisi de dünyanın en başarılı teknoloji girişimcilerinden biri olarak görülen Elon Musk görüşmesiydi ki, hem uzay teknoloji alanında, hem de otomobil alanında Musk’ın girişimleri alanında lider olarak görülüyor. Son yıllarda uzaya gönderdiğimiz TÜRKSAT 5A ve 5B uydularından SpaceX ile işbirliği yaptık. Yine İMECE uydumuzu geçtiğimiz Nisan ayında SpaceX ile işbirliğiyle uzaya gönderdik. Önümüzdeki dönemde gerçekleşecek ilk Türk insanlı uzay misyonumuzu yine SpaceX ile işbirliğiyle gerçekleştireceğiz ve ilk Türk vatandaşını uzaya SpaceX araçlarıyla göndereceğiz. Nihayetinde o bizi ve bizim kabiliyetlerimizi biliyor. Biz de onun kabiliyetlerini ve yapmak istediklerini yakından takip ediyoruz.

‘SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ, ELON MUSK’I TÜRKİYE’DE TESLA ÜRETİMİNE DAVET ETTİ’

Sayın Cumhurbaşkanımız, Musk ile yaptığı görüşmedeki Musk bizzat sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmek üzere New York’a geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüştükten sonra da New York’tan ayrıldı. Yani New York’a gelmesindeki tek maksadı sayın Cumhurbaşkanımızla buluşmaktı.Görüşme boyunca da çok olumluydu. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’de özellikle son yıllarda artan işleri anlattı. Teknoloji alanında, sanayi alanında Türkiye’deki gelişmelerden bahsetti. Sözü Tesla’ya getirdi ve çok da hoş bir ifadeyle ‘siz rekabeti seversiniz, gelin Türkiye’de yatırım yapın. Biz milli elektirikli otomobilimiz TOGG’u yollara çıkardık, siz de Tesla’yı Türkiye’de üretin’ dedi ki Türkiye otomotiv sektöründe çok iddialı. Halihazırda Türkiye’de yıllık 2 milyona yakın otomobil üretim kapasitemiz var. Sayın Cumhurbaşkanımız, Elon Musk’ı Türkiye’de Tesla üretimine davet etti. Aynı zamanda uzay alanında, yapay zeka alanında da iş birlikleri yapma arzusunda olduğumuza ifade etti. Bu vesileyle de bu hafta gerçekleşecek TEKNOFEST’e davet etti. Kendisinin yanıtı hep çok olumluyldu. Zaten Türkiye’nin havacılık alanında ve İnsansız Hava Aracı konusunda gerçekleştirdiği başarıya dikkat çekti. Geleceğin savaşlarının İHA ve drone savaşlarının olduğunu dikkat çekti.

‘TÜRKİYE’DEKİ YATIRIM OLANAKLARIYLA YAKINDAN İLGİLİ OLDUĞU BİR PAYLAŞIM YAPMIŞ OLDU’

Türkiye’nin olası bir Tesla yatırımı için potansiyeli en yüksek ülkeler arasında olduğunu bizzat kendisi ifade etti ve TEKNOFEST’e gelmek içinde elinden geleni yapacağını söyledi. Biz tabi süreç boyunca ekibiyle de iletişim halindeydik. Aslında arzu ediyordu ama çok kısa bir süre içinde bu davet oldu. Buna maalesef fiziken katılma ihtimalinin olmadığını ama bir şekilde dijital mecralar aracılığıyla bizimle duygularını paylaşmak istediğini söyledi. Bugünde yayından biraz yine biliyorsunuz kendine ait olan sosyal medya platformu eski adıyla Twitter şimdi ki adıyla X platformunda TEKNOFEST’i tanıtan sayın Cumhurbaşkanımıza daveti için teşekkür eden, bir sonraki TEKNOFEST’e fiziken gelmek istediğini ifade eden ve Türkiye’deki yatırım olanaklarıyla yakından ilgili olduğu bir paylaşım yapmış oldu. Bu tabi Türkiye’nin yürütmüş olduğu teknolojik gelişmelerin, bizim milli teknoloji hamlesi olarak adlandırdığımız, büyük yolculuğun artık küresel düzeyde, gördüğü ilgiyide en iyi şekilde gösteriyor diye düşünüyorum.

‘PEK ÇOK MARKANIN TÜRKİYE’DE YATIRIM KARARLARINI İLAN ETTİĞİNİ DUYACAĞIZ’

Türkiye otomobil üretimi konusunda Avrupa’nın en iddialı ülkelerinden biri. Biz Avrupa’da toplam otomobil üretiminde, otomotiv sanayinde 4. sıradayız, dünyada 14. sıradayız ama bazı sekmentlerde özellikle ticari araçlarda Avrupa’da 1 numarayız. Hali hazırda iç pazarımız da oldukça büyük, 1 milyona yaklaşıyor Türkiye’de iç pazarda yıllık otomobil satışları. Şimdi paradigma değişimi elektirikli araçlar ve akıllı otomobiller yönünde gerçekleşiyor. Biz bu paradigma değişiminin Türkiye için yeni fırsatlar doğurduğunu düşünüyoruz. Biliyorsunuz Türkiye’nin otomobili bir akıllı elektronik otomobil olarak yola çıktı ve Türkiye bu fırsatı yakalayabilmek adına en önemli adımı aslında kendi markasını ortaya çıkararak atmış oldu. Ama şu bir gerçek ki, sadece kendi markamızda değil bütün küresel oyuncuları Türkiye’de yatırım yapmaya teşvik ederek bu alanda küresel bir üretim üssü haline gelebiliriz ve hali hazırda içten yanmalı otomobil teknolojisinde ticari araçlarda Avrupa 1’incisi olmayı başarmış bir ülke olarak, elektirikli otomobil ve batarya üretiminde de Avrupa 1 numara olma iddiasına sahip olmak zorundayız. Bunun için bütün markalarla çok ciddi görüşmeler halindeyiz ve inşallah önümüzdeki dönemde peşi sıra, ben bunu büyük bir inançla ifade ediyorum. Pek çok markanın Türkiye’de yatırım kararlarını ilan ettiğini duyacağız.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.