celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Sağlık 1 Ocak 2024 12 Görüntüleme

Aşk psikiyatrik bir hastalık mı? ‘Aynı noktadan yaralananlar çekim hissederler’

‘AŞK KISMEN KONTROLÜMÜZDE VE GEÇİCİ’

Aşk evrensel bir olgu ancak aşka dair yapılan araştırmaların sonuçları günümüzde pek de dikkate alınmıyor. Uzmanlar, yapılan çok sayıda araştırmanın aşkın kültürel bağlamsal koşullardan etkilendiğine işaret ettiğini söylüyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Mert Sinan Bingöl, “Aşk, kısmi kontrolümüzdedir ve daha geçicidir. Sevgi ise karşı tarafı tanımakla ve bilmekle daha çok ilişkilidir” dedi.

‘PSİKİYATRİK HASTALIKLARA AİT KRİTERLERİ TAŞIYOR’

“Aşk, neredeyse tüm psikiyatrik hastalıklara ait kriterleri bünyesinde barındıran coşkunluk halidir” diyen Dr. Mert Sinan Bingöl, tutkulu aşkın kendi ruhsal ve fizyolojik ihtiyaçlarımızla ilişkili olduğunu söyledi. Dr. Bingöl, insanların ebeveynlerini, kardeşlerini ya da çocuklarını seçemediğini ama eşlerini kendi tercihleriyle seçebildiğini ifade etti.

‘YAKINLAŞMA OLASILIĞINI ARTIRIR’

Fiziksel çekiciliğin kısa süreli ilişkilerde ve tanışma sırasına daha fazla önem taşıdığını kaydeden Dr. Mert Sinan Bingöl, “Coğrafi yakınlık da çekim açısından önem taşır. Özellikle ergenlik ve sonrasında aynı mahallede, okulda, iş yerinde bulunuyor olmak ilgi duyma ve yakınlaşma olasılığımızı artırır” diye konuştu.

‘ENGEL NE KADAR FAZLAYSA ÇEKİM O KADAR ARTIYOR’

Stres faktörlerinin aşk süreçlerini en çok tetikleyen unsurlar olduğuna vurgu yapan Dr. Mert Sinan Bingöl, şunları söyledi: “Özellikle tutkulu aşka dönüşümde bir engel vardır. Engel ne kadar fazla ise çekim o kadar artıyor. Kişi kurtarıcı bekliyor bu durum aşkı tetikliyor. Kişi stres anında uyarılmış oluyor ve o duygunun varlığını daha çok hissediyor” dedi.

‘AYNI NOKTADAN YARALANANLAR ÇEKİM HİSSEDERLER’

Dr. Mert Sinan Bingöl, sözlerini şöyle noktaladı: “Karşılılık unsuru aşkı besler, aşk karşılığında aşkı ister, bunu bulduğumuzda güçlü bağlanmalar yaşıyoruz. Seçtiğimiz kişinin bizden bir parça taşıdığı düşünülür bu duruma eksikliğin giderilme ihtiyacı diyebiliriz. Hayata aynı açıdan değil, aynı acıdan bakan ve aynı noktadan yaralananlar birbirlerine daha hızlı çekim hissederler.”

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.