celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 17 Aralık 2022 14 Görüntüleme

Raylı sisteme yerli motor

KOCAELİ DHA – TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) ‘1007 Programı’ kapsamında desteklenen, TÜBİTAK RUTE (Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü), TÜRASAŞ, Marmara Üniversitesi ve Sıradışı Mühendislik ortaklığı ile yapılan ‘Özgün Motor Geliştirilmesi Projesi’ tamamlandı. TÜBİTAK RUTE yöneticiliğinde, raylı ulaşım alanındaki motorlar içinde 1 litre motor hacminden elde edilen en yüksek güce sahip dizel motor, global ölçekte belirlenen emisyon limitlerini karşılıyor. Sürdürülebilir ve çevreci tasarıma sahip özgün motor, iklim krizine önerilen çözümlerden olan alternatif biyoyakıtlar ile çalışabiliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Özgün motor, 8 silindirli olarak üretildi. Mühendislik altyapısı 12 ve 16 silindirli ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarımları yapıldı. Demir yolu araçlarımızda özellikle lokomotiflerimizde kullanmaya başlayacağız. Önümüzdeki günlerde gemi sanayi ve tersanelerde de aranan bir motor olacak” dedi.

Uygun maliyetli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank da şu bilgileri verdi:

“Özgün motor hem kendi sınıfında hem de TCDD’nin envanterindeki lokomotif motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen, daha performanslı, daha verimli ve çevreci bir tasarıma sahip. Tüm lisans hakları da bize ait. Bu motorun yüzde 100’ü burada geliştirildi. Yüzde 90’ı da yine ülkemizde üretildi. Bu motorun 3 bin 600 farklı ayrı parçası bulunuyor. TÜRASAŞ tarafından seri üretimi gerçekleştirilecek ve kullanımı yaygınlaştırılmış olacak.”

 

Etiketler:

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.