celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Ekonomi 19 Ocak 2023 20 Görüntüleme

Türk startup’lar 1.8 milyar dolar çekti

HANİFE BAŞ – Türk startup’lar yatırım rekoru kırmaya devam ediyor. Sektör, 2022 yılını 1.8 milyar dolarlık yatırımla kapattı. Dünya genelinde startup yatırımları azalırken yerli startup’ların performansı dikkat çekti. Geçen yıl dünyada startup yatırımlarının yüzde 35 azalmasına karşın Türkiye’de hafif de olsa artış yaşanması, ekosistemdeki 2023 yılı beklentilerini artırdı.

Oyun sektörü gözde

StartupCentrum ve Startup Watch, 2022 yılına ait rakamları açıkladı. StartupCentrum’un raporuna göre, Türkiye’de 2022 yılında 322 yerli startup 1.8 milyar dolar yatırım aldı. 2021 yılında 1.6 milyar dolar olan yatırım miktarı 2022’de 200 milyon dolar artarak 1.8 milyar dolara yükseldi. Oyun sektörü, her yıl olduğu gibi bu yıl da öne çıktı. 2022’de en çok yatırım alan sektör oldu. Oyun sektöründe 30 girişim 437 milyon dolar yatırım çekti. Yatırım çekmede oyun sektörünü yapay zeka ve makine öğrenimi takip etti. 30 girişim toplam 140 milyon dolar yatırım aldı. Yapay zeka & makine öğrenimi sektöründe yer alan Insider, geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar yatırım alarak Türkiye’nin yeni unicorn’u oldu.

2022 yılında yatırım sayısı en çok artan sektör blokzincir sektörü oldu. 2021’de 7 blokzincir startup’ı yatırım alırken bu sayı 2022’de 18’e yükseldi. Bu startup’ların oyun, finans, web3, metaverse ve NFT dikeylerinde çalıştığı kaydedildi.

Geçen yıl startup’lara yatırım yapan 307 kurumsal yatırımcıdan 157’si yabancı yatırımcılardan oluştu. ABD’den 63, Avrupa’dan ise 43 kurumsal yatırımcı Türk startup’lara yatırım yaptı.

İstanbul öne çıkıyor

Startup Watch’ın raporuna göre ise, 2022 yılında 300 Türk girişime 1.6 milyar dolarlık yatırım yapıldı. Getir dışarda tutulduğunda 825 milyon dolarla bütün zamanların rekoru kırıldı. Getir dışarda tutulduğunda oyun ve fintek sektörleri yatırım çekmede öne çıkıyor. Bu iki sektör yatırım çekmede kendi rekorlarını kırdılar. Bu sektörleri, SaaS, AI ve pazaryerleri takip etti.

2022’nin dördüncü çeyreğinde 74 girişime 93 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Her beş işlemden birine yabancı yatırımcılar iştirak etti. Yatırım alan 300 girişimin 64’ünde kadın kurucu bulunuyor. İstanbul yatırım çekmede Avrupa şehirleri arasında altıncı sırada yer aldı. İstanbul, oyun yatırımında ise Londra’dan sonra ikinci sırada yer aldı.

2023’E DE HIZLI BAŞLANDI

Türk startup’lar 2023 yılına da hızlı başladı. Son dönemde yatırım aldığını açıklayan firmalar da oldu.

– Bilişim Vadisi teknoloji geliştirme merkezinde hayat bulan ve yerli ve milli bir girişim olan Leadport, 25 milyon TL değerleme üzerinden ilk tur yatırımını aldı. ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı öncülüğünde iş dünyasının önde gelen melek yatırımcılarından yatırım çekti. Leadport mobil uygulaması, telefon görüşmeleri dahil olmak üzere tüm müşteri takip süreçlerini dijitalleştirerek, hem uzaktan çalışma ekiplerine kolaylık sağlıyor.

– Seyahat teknolojilerinde uçtan uça çözümler geliştiren HotelRunner, 6.5 milyon dolarlık Seri A yatırım turunu tamamladı. Ali Beklen ve Arden Agopyan tarafından kurulan HotelRunner, bu yatırım turuyla birlikte seyahat teknolojileri konusunda global oyuncular arasındaki yerini güçlendirmeyi hedefliyor.

– Boğaziçi Ventures, Web3 ve oyun sektörü için yeteneğe anında erişim sağlayan, yetenek gelişimini destekleyen ve bu alanda bir topluluk oluşturmaya odaklanan DOJO Talent’i son yatırımı ile portföyüne kattı.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.