celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Magazin 19 Ocak 2023 70 Görüntüleme

Yemekleri hangi kaplarda pişirmeliyiz?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kavramlardan biri olan clean eating yani temiz beslenmenin mutfakta kullandığımız araç gereçlerden başladığını biliyor muydunuz?

Yemek pişirmek için kullanılan en güvenli tencere ve tavalar neler gelin birlikte yakından inceleyelim.

Ailemiz ve sevdiklerimize lezzetli yemekler pişirirken işi daha da güvenli boyuta taşımak için tavsiye edilen toksik olmayan araç gereçleri seçmek herkes için kafa Twitter Görüntülenme Hilesi karıştıran bir noktadır. Bazı pişirme kaplarından, ısıyla birlikte pişirilen yemeğe ağır metaller ve kimyasallar sızabilmektedir. Bu durum uzun vadede vücutta ağır metal birikimine sebep olurken toksik etki göstermesi sebebiyle de sağlık üzerinde ciddi zararları bulunmaktadır.

Yanlış seçimler

Yapışmaz pişirme kapları:Bu özellikteki tava ve tencereler genellikle perforlu kimyasallardan (PFC) veya sağlık üzerindeki etkileri açısından test edilmemiş kimyasallar kullanılarak üretilir. PFC’ler bebeklerde düşük doğum ağırlığı, yüksek kolesterol, anormal tiroid hormon seviyeleri, karaciğer iltihabı ve zayıflamış bağışıklık sistemi ile ilişkili kimyasallardır.

Alüminyum pişirme kapları: Bu tarz pişirme kapları özellikle asitli yiyeceklerle (domates ve turunçgiller gibi) reaksiyona girebilir ve yemeğe metalik bir tat bırakabilir. Yüksek seviyelerde alüminyuma maruz kalmak Alzheimer hastalığı gibi bir takım sağlık sorunları riskini artırabilir.

Bakır ve demir döküm pişirme kapları: Her iki elementinde vücuda fazla alımı bir çok sağlık açısından güvenilir değildir. Yüksek miktardaki bakır dozları mide bulantısı, kusma, mide krampları ve ishale sebep olabilmektedir. Kaplama yapılmamış demir pişirme kapları iyice kurulanmadığı takdirde çok kolay paslanmaktadır. Asitli yiyeceklerin pişirilmesi sonucu besinlerin rengi bozulabilmektedir.

Düdüklü tencere: Pişirme esnasında buhar ısısı 110 dereceyi bulduğunda sebzelerin ve bir çok gıdanın özellikleri kaybolur. C vitamini 60 derecede, A vitamini 90 derecede, B ve D vitaminleri ise 110 derecede yok olur.

En iyi ve güvenli tencere hangisi?

En az miktarda kimyasal ve ağır metal sızdıran tencere ve tavalar bizler için en güvenilir pişirme araç gereçleridir.

Demir döküm: Pişirme esnasında yiyeceklere bir miktar demir sızıyor olsa da demir döküm tencereler en güvenli seçimler arasında kabul ediliyor. Metalik tadı önlemek için domates gibi asitli yiyecekleri pişirmemeye dikkat etmek gerekiyor.

Emaye kaplı demir döküm: Yemek pişirme yöntemlerinden en güvenilir alternatiflerden biri emaye kaplı demir döküm tencerelerdir. Demir ısıyı çok fazla ileten bir madendir fakat emaye kaplama sayesinde demirin yiyeceklere sızması engellenir. Kullanırken iç yüzeyinin çizilmemesine özen göstermek gerekiyor..

Paslanmaz çelik: Bu özellikteki kaplar belirli oranlarda nikel ve krom karışımı ile elde edilir. Tabanında 18-10 damgası bulunan çelik tencereler sızdırma olasılığı en düşük olan seçeneklerdir. Bu tencereleri seçerken çift tabanlı olanlar tercih edilmelidir. Temizlik esnasında ise ovularak temizleme işleminden kaçınmak gerekiyor..

Cam: Gıda teması açısından en toksik olmayan malzeme cam olarak kabul edilmektedir. Gözeneksiz olması sebebiyle asit ve alkaliden etkilenmezler.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.