celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Sağlık 9 Nisan 2022 40 Görüntüleme

Aralıklı oruç nedir? Sağlığa faydaları var mı?

Aralıklı oruç, günlük olarak veya ihtiyaç duyulduğunda yapılabilmesi dışında, yaygın oruç türlerine benzer. Aralıklı oruç, daha az yemenize ve daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olduğu için kilo vermeye veya sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışırken de yararlıdır.

Garip bir şekilde, oruç tutmak, binlerce yıllık insan evrimi boyunca bizim doğal halimiz olmuştur. Buzdolabından, otomatlardan, evdeki pizzalardan önce… sadece yemek varken yerdik ve bu pek sık olmazdı. Kıtlık zamanlarında zorunlu oruç dönemleri normaldi.

Avcı-toplayıcı evremizde avımızın peşinden saatlerce günlerce uzun mesafeler yürüdük. Sonunda yakalayana ve tıka basa yiyene kadar hiçbir şey yemedik. En fazla yol boyunca bulduğumuz bazı meyveler, meyveler veya leşler.

Dolayısıyla orucun yeni bir şey olmadığını, tarihimizde hep var olduğunu söyleyebiliriz. Bir merak konusu olarak, tarihteki en uzun oruç dönemi, vitamin takviyesi almasına rağmen 382 gün yemek yemeyen İskoçyalı Angus Barbieri’nin durumuydu. 207 kilodan 82’ye indi..

Araştırmalar

Bazı araştırmalar, alternatif gün orucunun, kilo kaybı için tipik bir düşük kalorili diyet kadar neredeyse etkili olduğunu göstermektedir. Bu makul görünüyor çünkü yediğiniz kalori miktarını azaltmak kilo vermenize yardımcı olmalıdır.

Aralıklı oruç, her gün veya haftada bir süre yemek yememeniz anlamına gelir. Aralıklı oruç için bazı popüler yaklaşımlar şunlardır:

  • Alternatif gün orucu. Bir gün normal bir diyet yapın ve ertesi gün tamamen oruç tutun veya küçük bir öğün (500 kaloriden az) yiyin.
  • 5:2 oruç tutuyorum. Haftada beş gün normal bir diyet yiyor ve haftada iki gün oruç tutuyor.
  • Kısıtlı süre ile günlük oruç. Normal yiyin, ancak her gün yalnızca sekiz saat içinde. Örneğin, kahvaltıyı atlayın, ancak öğle yemeğini öğlen ve akşam yemeğini akşam 8’de yiyin. m.

Nedir bu alternatif gün orucu?

Alternatif gün orucu, tipik olarak oruç günlerinde 500-800 kalori yemeyi ve ardından oruç tutmadığınız günlerde ihtiyacınız olan kadar kalori tüketmeyi içerir. Bu tür diyet yapan bazı kişiler, genellikle aç kalmadan veya çok yoksun hissetmeden, haftada 8 kiloya kadar kaybettiklerini bildirdiler.

Aralıklı oruç sağlığınızı iyileştirebilir mi? Kilo vermek ve fiziksel olarak aktif olmak, diyabet, uyku apnesi ve bazı kanser türleri gibi obezite ile ilişkili hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Bu koşullar için, aralıklı oruç, toplam kaloriyi azaltan diğer herhangi bir diyet türü kadar faydalı görünmektedir.

Aralıklı oruç, yemek için harcadığınız süreyi kısıtlamayı içeren bir diyettir. Başarılı aralıklı oruç planları genellikle kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yediğiniz 18 saattir. Öğünler arasındaki uzun süre, vücudunuzun yağları yakıt olarak kullanmak için aç bir duruma girmesine yardımcı olacaktır.

Bazı araştırmalar, intermittent fasting’in (ifdiyeti) inflamasyonu azaltmada ve inflamasyonla ilişkili koşulları iyileştirmede diğer diyetlerden daha faydalı olabileceğini düşündürmektedir, örneğin:

  1. Alzheimer hastalığı
  2. Artrit
  3. Astım
  4. Multipl skleroz
  5. felç

Aralıklı orucun hoş olmayan yan etkileri olabileceğini unutmamak önemlidir, ancak bunlar genellikle bir ay içinde geçer. Yan etkiler aşağıdakileri içerebilir:

  1. Açlık gerçekten açlık!
  2. Tükenmişlik
  3. Uykusuzluk hastalığı
  4. Mide bulantısı
  5. baş ağrısı

Aralıklı oruç tutarken dikkat edin!

Aralıklı oruç birçok insan için güvenlidir, ancak herkes için değil. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, öğün atlamak kilonuzu kontrol etmenin en iyi yolu olmayabilir. Böbrek taşı, gastroözofageal reflü, şeker hastalığı veya diğer tıbbi sorunlarınız varsa aralıklı oruca başlamadan önce doktorunuzla konuşun.

Vücutta keton cisimlerinin artması, aralıklı orucun sağladığı faydalardın. Ketonlar, açlık anında artar ve bizi tok hissetirir.

  • Aralıklı orucun faydalarını gösteren daha fazla çalışma var, bunlar arasında şunlar yer alıyor:
  • Vücut kompozisyonunu iyileştirir, kalori saymadan yağ yakımını kolaylaştırır.
  • Otofajiyi destekler, vücut iç geri dönüşüm mekanizmalarını harekete geçirir.
  • Dikkat süremizi artırıyor, avcı moduna geçiyoruz ve daha uyanık olmamızı sağlıyor.
  • Açlık ve tokluğun doğal mekanizmalarını düzenlemeye yardımcı olur, açlığı kontrol eder ve sizi gıda bağımlılığından kurtarır.

Oruç Yaşlanma Karşıtıdır!

Yaşlanma önleyici etkiye sahiptir, hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır.

Sizi yemek saatlerinden kurtarır, bir gün öğün atlarsanız sorun olmaz ve ruh halinizi etkilemez.

Ücretsizdir, maliyeti yoktur (bu yüzden endüstriyi ilgilendirmeyen bir uygulama olabilir).

Bahsedilen faydalardan, aralıklı orucun otofaji olarak bilinen vücudun “iç temizliğini” veya geri dönüşümünü desteklediğini belirtmekte fayda var. Otofaji mekanizmalarını keşfeden araştırmacı Yoshinori Ohsumi, 2016 Nobel Tıp Ödülü’ne layık görüldü.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.