celal yıldız uzaktan eğitim bodrum haber podoloji ankara katılım bankası kdv iadesi
Ana Sayfa Magazin 13 Eylül 2022 7 Görüntüleme

Sinema dünyasının büyük ustalarından Jean-Luc Godard hayatını kaybetti

Fransız sinemasından başlayan ve modern sinemada bir devrim yaratan Yeni Dalga akımının kurucularından olan; ‘Son Nefes’, ‘Alphaville’, ‘Erkek Dişi’ (Masculin Féminin) gibi başyapıtların mimarı, dünya sinemasının efsanesi Jean-Luc Godard, 91 yaşında hayatını kaybetti. Godard’ın ölüm haberini Fransız Liberation gazetesi duyurdu. 

BİRÇOK FİLME İMZA ATTI

Eric Rohmer, Jacques Rivette ve François Truffaut gibi çağdaşlarıyla birlikte Godard, 1950’lerin sonlarında Fransa’da ortaya çıkan deneysel bir film hareketi olan ‘Nouvelle Vague’da (Fransız Yeni Dalgası) önemli bir figürdü.

‘Son Nefes’, ‘Küçük Asker’, ‘Serseri Aşıklar’, ‘Kendi Hayatını Yaşamak’ gibi filmleriyle dikkat çeken ünlü yönetmen, farklı bir sinematografik dil ve kurgu yöntemi kullanarak Fransız sinemasında o zamana kadar kabul gören kalıplaşmış yapıları yıkmayı başarmıştı. Aynı zamanda anne tarafından İsviçre vatandaşı da olan Godard, senarist ve sinema eleştirmeni olarak da dikkat çekmişti.

JEAN-LUC GODARD KİMDİR?

1930 yılında Paris’te dünyaya gelen Godard, İsviçre’nin Nyon kentinde büyüdü ve eğitim aldı. Babası kendine ait bir kliniği olan bir doktor, annesi ise İsviçre’nin tanınmış bankacı ailelerinden birisinin kızıydı. II. Dünya Savaşı sırasında İsviçre’de yaşadı, 1940’ların sonuna doğru annesi ve babası boşanınca Godard, etnoloji (budunbilim) okumak için Sorbonne Üniversitesi’ne girdi. 1949’da okulu bitirdikten sonra Paris’e dönen Godard, savaştan sonra Fransız başkentinde gelişen entelektüel “sine-kulüpler”de doğal bir yaşam alanı buldu ve Fransız Yeni Dalgası’nın adımlarını attı.

FRANSIZ YENİ DALGA AKIMI NEDİR?

“Nouvelle Vague” (Yeni Dalga), geleneksel Fransa sinema trendinden farklı bir sinema biçimini kullanan, belli bir fikir üzerinde birleşip buna göre film çeken genç bir yönetmen grubunun oluşturduğu bir akımdır. Yeni Dalga içinde sayılabilecek yönetmenler Jean-Luc Godard, François Truffaut, Jacques Rivette, Eric Rohmer ve Claude Chabrol’dür. 1959 yılında eşzamanlı olarak çektikleri filmlerde verdikleri mesaj aynıdır: “Herkes film yönetmeni olabilir.”

‘SERSERİ AŞIKLAR’IN YÖNETMENİYDİ

Godard, Erich Rohmer ve Jacques Rivette ile “Cahiers du Cinéma”‘yı çıkardı, aynı zamanda sinema ile ilgili makaleler de yazmaya başladı. Bir iki kısa film denemesinin ardından 1960 yılında ilk uzun metrajlı filmi ‘Serseri Aşıklar’ın (A Bout de Souffle) çekimini tamamladı.

‘Serseri Aşıklar ‘(1960), ‘Haftasonu’ (1967), ‘Bir Artı Bir’ (1968) bu dönemin ürünleridir. Bu dönemde Godard, deneysel çalışmalar yaptı, o günlerin önde gelen felsefi görüşlerini, özellikle varoluşçuluk üzerine inşa edilmiş sinema tezlerini göz önünde bulundurdu.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.